Híres beszédek

Vágatlanul az 1998-as CBS Soros-interjú magyar felirattal

Filantróp tőzsdecápa: Mit is mondott az üzletember a "letiltott" riportban?

2017. június 01. - beszedek

soros-poster.jpgTelikürtölte az EchoTV a magyar kormánysajtót azzal, hogy az amerikai CBS televízió nem adta el nekik az 1998-ban készített Soros-interjút. A "letiltás" azonban egyáltalán nem meglepő, ugyanis a Mészáros Lőrinc tulajdonába került tévé jelezte, nem a teljes interjú érdekli, hanem csak annak mintegy négy percnyi részlete, ami Soros György családi hátterével foglalkozik. Nem tudjuk, milyen riportfilmbe került volna az interjúrészlet, de Bayer Zsolt publicisztikájából azért sejthetjük. A teljes interjúban azonban sok másról is szó van, például Soros Györgynek a Balkán újjáépítésében vállalt szerepéről, amire éveken át egymaga nagyobb összeget áldozott, mint amennyit az amerikai kormány.

A CBS 60 Minutes műsorának legendás házigazdája, Steve Kroft 1998-ban készítette a "titkos" interjút Soros Györggyel. Kroft Budapestre, Moszkvába és Malajziába is elutazott a 15 perces riport forgatásához, és az üzletember mellett másokat is megszólaltatott, köztük Richard Holbrooke nagykövetet is. Az adásban Soros nyíltan beszél arról, miként tudja összeegyeztetni magában a profitorientált nagybefektetőt és a világszerte civil ügyeket falkaroló filantrópot. Elmondja azt is, hogy szükségesnek látja a globális tőkespekuláció korlátozását és ha ez megtörténik, saját magát is aláveti annak.

A riportban Kroft érdeme, hogy azokra a kérdésekre is választ kap Soros Györgytől, amelyeket mások nem tettek fel (vagy csak vállalhatatlan formában) az üzletembernek, köztük arról,

gondol-e spekulációi közben azokra a kisemberekre, akinek a befektetései éppen amiatt veszítik el értéküket, mert bedöntötte az ország nemzeti valutáját.

De Kroft arra is választ kapott, hogy miért működik offshore adóparadicsomban a Soros befektetési alapja és arra is, érez-e bűntudatot amiatt, mert sok kortársával ellentétben ő túlélte a vészkorszakot.

A teljes interjú magyar felirattal itt tekinthető meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beszed.blog.hu/api/trackback/id/tr312556815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 06:34:27

"Orbán: Több millió külföldit kell befogadni
INDEX/MTI 2001.06.07. 19:19

Az elkövetkezendő öt évben Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldit kell befogadnia. Ennek érdekében át kell gondolni a bevándorlási szabályokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén csütörtökön Budapesten."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 06:36:01

@MaxVal BircaMan HJCD: Dolgozol, te Putyin seggnyalója? Na vedd elő a több évtizedes szovjet propaganda szövegeket, hadd röhögjünk!

Netuddki. 2017.06.02. 07:26:55

A tolvaj orbán banda saját maga szaladt a lófszba. Most már nemzetközi szinten is kimondásra került, hogy Magyarországnak maffiakormánya van. Amit a magyarok már 2010 óta tudnak, csak a PC miatt "Brüsszel" még idáig nem mondott ki. Meg vannak számlálva a napjaitok tolvaj bűnözők!
Amit az is jelez, hogy a maffiabanda már a választások elcsalására készül. Mindezt a saját udvari "elemzőjük" mondta ma reggel a fideszrádióban. Ha nem hallom nem hiszem el!

haXXor 2017.06.02. 07:30:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: valtozik a vilag. 2001-ben azt hittem, jo ket novel dugni, ma pedig tudom, hogy azt az egyet is nehez kezelnem aki van.

2017.06.02. 07:43:49

@MaxVal BircaMan HJCD: "Hétpróbás gazember és rabló."

Vagyis pont olyan, mint a gazdáid? Orbánék szétrabolják az országot és nem érdekli őket a társdalmi következmény. Ők csak pénzt akarnak keresni, lásd Orbán strómanjának, Mészárosnak a tavalyi 100 milliárdos gyarapodását, ami az utolsó fillérig közpénz volt.
Idióta fasz vagy, ahogy mindenki, aki a fideszre szavaz.

Brumm Brumi 2017.06.02. 07:56:39

A zsidókat szinte minden korban és országban a sorosok miatt üldözték, pogromozták...

axolotl77 2017.06.02. 08:15:40

@Ylim: Isten ments, hogy a Fideszre szavazzak! De attól, hogy az Orbán-banda szintén hétpróbás, még nem zárja ki, hogy a Soros is az legyen.
Vagy a "jószolgálati" cselekedetei feledtetik velünk a gazemberségeit? Ha megölök egy embert, de szeretem az állatokat és hétvégenként önkénteskedek egy menhelyen, akkor a két dolog kiegyenlíti egymást?

Mmarci 2017.06.02. 08:16:50

@MaxVal BircaMan HJCD: mert több agya van mint neked?

Skankhunt42 2017.06.02. 08:28:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ez roppant gyenge próbálkozás. szó sincs nofingermoney hordáról. de tudod te is ezt.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2017.06.02. 08:49:40

Érdekes kis riport, elég korrektnek tűnik.

Látszik belőle, hogy sokkal összetettebb karakter, mint ahogyan az egyik oldal (vérszívó gazember) vagy a másik (jótékony nagybácsi) be akarja állítani.

Tulajdonképpen egyszerre mindkettő, egy kicsit tudathasadásos.

Tiborpapa 2017.06.02. 09:03:01

Soros legalább próbálja kompenzálni a "bűneit", amivel sokaknak tesz jót. A Fidesz még a gyónásig se jutott el.

Ma Baker 2017.06.02. 09:10:18

Filantróp a *urva anyátok, az!

room_101 2017.06.02. 09:15:09

Aki azt hiszi, hogy ő Isten, üres zsebbel távozik a tőzsdéről.
Mivel én sikeres vagyok a piacon, bizonyítja, hogy nem vagyok Isten.

Pipas 2017.06.02. 09:31:46

@Netuddki.: "A tolvaj orbán banda saját maga szaladt a lófszba. Most már nemzetközi szinten is kimondásra került, hogy Magyarországnak maffiakormánya van."

Jajj, istenem, ezt most nagyon megszívták! Az most már biztos, hogy a ha összeállnak a kommunisták, a nácikok meg azok, akik nem mennek el szavazni, akkor a fidesz elveszíti a választásokat!

Hát bizony, ez most nagy arcul csapás volt, maga gyuri bácsi mondta, hogy aki a patásra szavaz, annak elment az esze teljesen. Ezek után az emberek nyilván elfordulnak a fidesztől, mert a szimpatikus külföldön élő üzletembernek mindenki hisz. Olyan megbízható, olyan pártatlan, hogy ha ő mondja, akkor biztosan úgy van! :D

Ki-mon-dás-ra ke-rült!

Márpedig ha kimondásra kerül, akkor az nem semmi, a világ, a nemzetközi nagypolitika, a tőzsde világa nem olyan, hogy mindenféle dolgok csak úgy kimondásra kerülnek. :D

Pipas 2017.06.02. 09:33:41

Gyuri bácsi elmondta, mekkora hülyeség már az, hogy ő a magyar kormány megdöntésére törekedne! Nem ő törekszik erre, hanem azok a civil szervezetek, akiket ő támogat sok-sok pénzzel. Há' az nem ugyanaz, ugye?

Ugye?

nemecsekerno_007 2017.06.02. 09:41:59

@axolotl77: "Vagy a "jószolgálati" cselekedetei feledtetik velünk a gazemberségeit?....."

Épp most meg egy sorozat Einstein-ről a National Geography-n, van az ajánlójában egy ide vágó idézet:

- Az élet nem olyan mint egy egyenelt, nem lehet a rossz cselekedeteket jókkal megváltani – Einstein

:)

nemecsekerno_007 2017.06.02. 09:44:59

@Fue: Sorost elég kemény trauma érte ami maradandó nyomot hagyott benne.

Hasonló ez ahhoz ami a bántalmazott gyerekkel történik, nagy eséllyel lesz belőle bántalmazó szülő v. házastárs. Nem biztos, hogy ez jó .

room_101 2017.06.02. 09:45:39

Szerintem ezt vágnák bele a (nagyon)rövid változatba:

- Vallásás Ön?
- Nem.
- Hisz Ön Istenben?
- Nem.

élveteg 2017.06.02. 09:55:30

24 nél ...és kormányokat tud destabilizálni hogy vásárol vagy elad az adott ország valutájából "

Ez igen így tesz egy rendíthetetlen demokrata . A kutya vérvörös fasza nem választotta sehol de azért a pénzével belepofázik más népek , államok életébe a destabilizációival Aztán persze filantrópkodik .............abból a lovéból amit kiszedett az adott ország destabilizációjával az ottani emberek zsebéből

2017.06.02. 09:58:50

Szerintem a jóságos bácsi jobb, mint a filantróp.

Brumm Brumi 2017.06.02. 10:06:09

@room_101: "Szerintem ezt vágnák bele a (nagyon)rövid változatba:"

Nem csak. Hanem pl. kibonthatnák az igazság többi részletét a holokauszttúléléséről...
Mert azért valljuk be, nem kicsit szürreális történet hogy az apja, aki gazdag ügyvéd, dunai szigettel, a veszély elől olyasvalakinek adta kölcsön(örökbe?) a fiát, aki maga is a zsidó vagyonok eltulajdonításában vett részt, az ifjú schwarzzal együtt...
Ez így hogy?- kérdezné tornócki anita, néhai first babe és közszolgálati riporter.

Végigmennének mondjuk a Jelcin/zsidó maffián, hodorkovszkij, berezovszki, gusztinszkij és tsaik, a sorosok amelyek néhány év alatt gyakorlatilag szétkapták a volt Szovjetuniót és amit az 1998-as csődbe vittek(onnan hozta vissza Putyin)
index.hu/gazdasag/vilag/jukosz031103/

Aztán jöhetne a többi megtámadott ország( Franciaországban el is ítélték),Angliáig.
És végül szóba kerülhetne a "filantrop" george soros bácsi és az ő Magyarországgal kapcsolatos "áldásos" tevékenységére.

Hallott még valaki az un. Kékszalag Bizottságról?

Erről 1995-ben Rabár Ferenc így számolt be a Magyar Nemzetben egy újságcikkben.

„Antall József szólt nekem 1990. februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez és témája a magyar adóssághiány kezelési módja. A meghívót Soros György elküldte az akkor alakuló pártok közgazdasági szakértőinek. Tardos Márton fogta össze az utazási ügyeket, s tőle kaptam egy előkészítő anyagot, amelyet tudomásom szerint Szalkai István, az MNB korábbi elnökhelyettese készített. Az írást áttanulmányoztam, és konzultáltam róla Tardos Mártonnal. Ezután ment ki a csapat Londonba. A látogatás magánjellegű volt, noha az akkori kormány (a Németh Miklós vezette kormányról van szó) néhány szakértője is részt vett a csapatban. Az angol fővárosba Tardos Márton, Surányi György, Csillag István, Szalkai István, valamint jómagam utaztunk el, és Antall József kérésére csatlakoztak hozzánk az ő külföldi szakértői: Tar Pál és Osváth György.
Az 1990-es választások előtt esélyesnek tekintett pártok képviselőiből és a velük már kapcsolatban álló kormányzati szakértőkből tevődött ki a csoport.
A megbeszélések nemcsak az adósság kezeléséről, hanem a követendő privatizációs stratégiáról is zajlottak. A kétnapos londoni vizit keretében a Rothschild Bankházzal kizárólag a privatizációról tárgyaltunk. A második napon Soros György a Wallburg Bankház szakértőit hívta meg, és e társaságban ismertette az adósságállománnyal kapcsolatos téziseit. Az elképzelés gerince az előzetes tanulmányban is szerepelt már, lényege egy „debt equity swapping” művelet volt, azaz az adósságért a hitelkezelőknek magyar tulajdonnal fizettünk volna. Ez szorosan kapcsolódott a privatizáció kérdéséhez, hiszen a részvénytársasággá alakított magyar vállalatok papírjait kellett volna a hitelezők rendelkezésére bocsátani. Önkéntes hitel- vagy kamatelengedésre nem volt esélyünk. A velünk csak kicsit is szimpatizáló külföldi bankárok egyértelművé tették: az adósság-elengedési kérelmek csak rontanának a helyzeten.”

A Rabár interjúra ugyancsak a Magyar Nemzetben, 1995. augusztus 26-án válaszol Szakolczai György, a Budapesti Műszaki Egyetem közgazdászprofesszora.
Szakolczai megjegyzi hogy: „ezek a magánjellegűnek mondott beszélgetések meghatározták az ország sorsát!”
„A helyzet tehát az – folytatja Szakolczai, aki egyben a londoni látogatás végeredményét is ismerteti, hogy a Kékszalag Bizottság által megnevezett és semmiféle alkotmányos felhatalmazással nem rendelkező, és tárgyalásainak tartalmat mindeddig szigorúan homályban tartó csoport megbeszéléseinek (vagy akár hallgatólagos megállapodásainak) folytán alakultak ki a rendszerváltás utáni magyar gazdaság – sőt társadalompolitika – legfontosabb alapelvei! Ezek szerint Magyarország – és egyedül Magyarország: a.) nem kezdeményez adósságkönnyítést, b) elutasítja a reprivatizáció minden formáját, c) kizárja a széles rétegeket a nemzeti termelőtőke tulajdonából, és d) megindítja a nemzeti termelőtőke külföldiek javára való nagymennyiségű értékesítését, bevételszerzési célból.”

Hát így. Szerencsétlen antallékat úgy megzsarolták, hogy ijedtükben még a kádár-grósz elődök adósságait és kamatos kamatait is bevállalták..
Miközben a lengyelek és a bolgárok röhögve feleztek...
És akkor a dicsőséges mszp-szdsz kétharmad alatti suchmannosításról még nem is beszéltem.

apro_marosan_petergabor 2017.06.02. 10:08:44

Soroson nem lepődtünk meg, mozgása saját zsebét szolgálta mindig, üldözöttek vagyonának megszerzése, országok gazdaságának bedöntése, bennfentes kereskedelem - számára mindez természetes...
Mint ahogy a taposóaknagyári részvényesség is...
Ehhez fillantrópnak próbálja eladni magát- a válóperes biróságon egyik nőjétől kapott lendületes pofon megmutatta, hogy mit gondolnak róla a hozzá közel állók, s hogy mennyit ér...

Terézágyú 2017.06.02. 10:11:32

soros ölte meg solymosi esztert is!!!!

2017.06.02. 11:03:23

@Brumm Brumi: ezt tudtuk eddig is.
Érdekes feltételezés, hogy egy olyan lelketlen kókler, mint Soros, Magyarország tartozásáról nem hagyja egyezkedni a bankárokat, akiket világszerte irányít, míg a lengyelek esetében elengedi az adósság egy részét. Pedig ott többet kereshetett volna, márcsak a piac, az adósság nagyságának különbsége miatt is.

Ezek után kérdéses, hogy tényleg jó pénzügyi szakember-e?

Ez inkább a töketlen kormánytagok és megbízottak mosakodása.

konrada 2017.06.02. 12:11:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...Lengyelországnak már akkor is kisebb volt az adóssága (azok is államok felé), nyiltabb a gazdasága, és addigra 0 befolyásra képes állampártja volt.
Nem ugyanaz az eset...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.06.02. 12:41:18

Saját népétől vette el a vagyont.náci kollaboráns zsido.

Brumm Brumi 2017.06.02. 15:07:19

És ha valaki azzal érvelne hogy ez egy 88 éves trotty,akinek fejében több a mész mint az ész...
azt tájékoztatom hogy gondoskodott utód(ok)ról, a hálózat működése biztosított...
Alex Soros máris létrehozta az Alexander Soros Alapítványt, amelynek meghirdetett célja a "társadalmi igazságosság és az emberi jogok előmozdítása".(muhaha)

"Van, ami ösztönözzön: meg kell felelnem a nevemnek. Ha kudarcot vallok, akkor én is csak egy leszek az elkényeztetett lusta milliomos csemeték közül" - mondta a The New York Times című lapnak.

Alex öccsével , Gregoryval és anyjuk a ma férjétől elváltan élő Susan Weber Soros ...

Ja és persze " Háttérhatalom", az olyan nincs, forgatják szemeiket a ballibák.
Tényleg.
Az 1921-ben elfogadott törvény, az Independent Treasury Act, (független kincstári törvény) lényegében átengedte a Federal Reserve System-nek, a FED-nek, vagyis egy 100%-osan magántulajdonban álló pénzkartellnek az Egyesült Államok pénzrendszerének, valamint Pénzügyminisztériumának az ellenőrzését. Érdemes felsorolni, hogy az Egyesült Államok központi bankjának a szerepét betöltő magánkartellnek, a FED-nek, mely bankok (illetve jelenlegi jogutódaik) a tulajdonosai:

- Rothschild Bank of London
- Rothschild Bank of Berlin
- Warburg Bank of Hamburg
- Warburg Bank of Amsterdam
- Lazard Brothers of Paris
- Israel Moses Seif Banks of Italy
- Chase Manhattan Bank of New York
- Goldman, Sachs of New York
- Lehman Brothers of New York
- Kuhn, Loeb Bank of New York

----

* És ha még valaki kér bónuszt, megnézheti hogyan robbant ki az 1929-1933 közötti gazdasági világválság, illetve a 2008-as,máig tartó gazdasági világválság amit a Lehmann Brothers bedőlése volt képes előidézni...

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2017.06.02. 15:12:38

@Ylim:

Ezek mítoszok. Igen, a Fidesz is korrupt, mint a ballibek, de az ország bajainak oka nem ez. Az ok intézményes, rendszerbeli ok, s teljesen független attól, k,i van éppen kormányon.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2017.06.02. 15:13:27

@Mmarci:

Nem tudom, mennyi van neki, de ez nem is érdekes a kérdés szempontjából.

igaz_ember 2017.06.02. 15:54:29

Én csak azt nem értem, hogy miért kell neki minden áron politizálni. Nem elég, hogy tele van pénzzel? Teljesen mindegy , hogy milyen célból teszi amit tesz. Nem teszi jobbá a világot. A Hillarys lekváros buktabol tanulni nem tud? Mire kell neki ez? A legnagyobb államban is bebuktak a liberálisok. Miért nem tud olvasni a jelekből? Ha itthon elzavarjak Orbánt, akkor sem lesz béke... Már nem lehet lenyomni sokunk torkán ezt a multikulti maszlagot. Nyilván nekünk is lehet tüntetni majd az utcán, mint a mostani ellenzéknek... Inkább valamilyen nemzeti minimum kellene... Soros meg inkább csajozon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 15:56:57

@Brumm Brumi: Te faszkalap! Ezt mindenhova beokádod? Pont azért lett a FED bankok tulajdona, hogy az USA elnök nem nyomtathasson kedvére pénzt, te ökör!

Pipas 2017.06.02. 16:07:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Pont azért lett a FED bankok tulajdona, hogy az USA elnök nem nyomtathasson kedvére pénzt"

Ez már mekkora b+! Te azt hiszed, hogy mindenki tiszta hülye és bevesz ilyen baromságokat?

Cnere 2017.06.02. 16:57:51

Gyönyörű indoklás az, ha én nem teszem meg, akkor más megteszi. Aha. Ezt bármire rá lehetne mondani, de nem is folytatom, mert ő mondhat ilyent, de ha más mondana hasonlóakat más dolgokról, akkor az már nem bocsánatos bűn lenne.

Bajjjer Zsot 2017.06.02. 17:08:55

Soros egy tomeggyilkos naci.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.02. 18:05:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ez hülye érv. Szerinted ki határozza meg egy ország gazdaságpolitikáját: a demokrartikusan megválasztott vezetés vagy pár milliárdps klubja?

A te logikád alapján Orbán nevezze ki pár haverját az MNB helyett, s minden jobb lesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 18:19:59

@Pipas: Buta vagy és tájékozatlan birka.

"FED: e naponta emlegetett három bűvös betű a Federal Reserve System rövidítése, ami szó szerinti fordításban Szövetségi Tartalék Rendszert jelent. A világ többi országától eltérően ugyanis az Egyesült Államoknak nem egy központi bankja van, hanem egy központi banki rendszere, amit aConclude Daily Gold, Conclude Zrt.z USA tizenkét, gazdaságilag legfontosabb városában – Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Clevelandben, Richmondban, Atlantában, Chicagóban, St. Louisban, Minneapolisban, Kansas Cityben, Dallasban és San Franciscóban – elhelyezkedő központi bankok alkotnak[1]"

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.02. 18:47:04

"A teljes interjúban azonban sok másról is szó van, például Soros Györgynek a Balkán újjáépítésében vállalt szerepéről, amire éveken át egymaga nagyobb összeget áldozott, mint amennyit az amerikai kormány."

Értem. Ha én házat veszek száz embernek, de valamikor megölök valakit, akkor én gyilkos vagyok vagy emberbarát? És a törvény szerint?

Már látom, ugyanaz lesz ebből is, mint amikor kiderült, hogy Gyurcsány a saját embereinek elmondta, hogy durván meghamisította a választás során általa használt gazdasági mutatókat, azért, hogy megnyerje a választást. A nép egy részének ebből az jött le, hogy ő milyen jó ember, mert most megbánta, sőt, meggyónta. Igaz, hogy mi nem szereztünk volna tudomást róla, ha valaki át nem veri, de akkor is.

Basszus, ez az ember 19 éve elmesélte, hogy segédkezett a halálba menő zsidók kifosztásában! ZSIDÓK, értitek?! Nálunk antiszemita az, aki megjegyzést tesz Sorosra, de van az a pénz, amennyiért egy zsidófosztogató jó emberré válik. És ezt egy csomó ember 19 éve tudhatja. Undorító.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.02. 18:49:57

Ja, és persze most az Echo Tv a hibás, amiért nem a kimosdatást akarja bemutatni, hanem a bűnvallomást. Példátlan.

Brumm Brumi 2017.06.02. 20:03:39

@MaxVal BircaMan HJCD:

A FED kapcsán:

Az 1873-ban, 1893-ban, majd 1907-ben kitört bankpánikok sürgetővé tették egy központi bankrendszer létrehozását, bár a központi bank gondolata népszerűtlen volt, mivel sokan tartottak attól, hogy egy központi hatóság kezébe adják a monetáris rendszer működtetését.

Az 1907-es bankpánik után a Kongresszus mégis létrehozta a Nemzeti Monetáris Bizottságot (National Monetary Commission), hogy az dolgozza ki a bankrendszer reformjának tervét. A Bizottságot Nelson W. Aldrich szenátusi republikánus vezető és pénzügyi szakértő vezette. Két részre osztotta a munkát: egy bizottság az amerikai pénzügyi rendszer mélyreható tanulmányozásába kezdett, a másik, amelyet maga Aldrich vezetett, az európai központi banki rendszereket vizsgálta meg. Aldrich Európába is ellátogatott. A központi bank gondolatának ellenzőjeként utazott el, de miután megvizsgálta Németország bankrendszerét, azzal a meggyőződéssel tért haza, hogy a központi bank jobban működik, mint a államkötvényekre épülő rendszer, amelyet korábban támogatott.

A politikusok azonban továbbra is ellenezték ezt az irányt, sőt azzal vádolták Aldrich-ot, hogy a gazdag bankárokhoz, mint J. P. Morganhez és John D. Rockefellerhez fűződő szoros kapcsolatai miatt elfogult a témában. 1910-ben Aldrich, illetve a J.P. Morgan, Rockefeller és Kuhn, Loeb, & Co. bankok képviselői 10 napra együtt félrevonultak a georgia-i Jekyll-szigetre. A megbeszéléseket Paul Warburg (Kuhn, Loeb, & Co.) irányította, és ő készítette el a későbbi Federal Reserve-törvény első vázlatát. „A Jekyll-szigeten megvitattuk és lezártuk egy egységes diszkont ráta (kamatláb) ügyét” – írta később.

A találkozó nagy jelentősége ellenére egészen 1916-ig, három évvel a törvény elfogadása utánig, titokban maradt a nyilvánosság, sőt a kormány előtt is. (Bertie Charles Forbes írt róla először egy újságcikkben.) (sic!)

A Federal Reserve, amelynek első elnöke Warburg lett, kulcsszerepet játszott az első világháború idején a szövetségesek és az USA háborús erőfeszítéseinek finanszírozásában.
Jogállása

A Federal Reserve rendszert az 1913. december 23-án elfogadott Federal Reserve-törvény hozta létre. A Federal Reserve Bankok 1914. november 16-án kezdték meg működésüket. A törvény egyúttal megnyitotta az utat a Federal Reserve bankjegyek kibocsátása előtt. A bankjegyeket a Reserve Bankok bocsátották ki és a pénzintézeteken keresztül forgalomba kerültek.

A Federal Reserve különböző részei eltérő jogállásúak. A Federal Reserve rendszer Kormányzótanácsa független szövetségi kormányügynökség. Nem kap finanszírozást a Kongresszustól és hét tagjának mandátuma átnyúlik az USA elnöke, illetve a Kongresszus ciklusain. Ha egy tagját kinevezték, ezután már függetlenül dolgozik. A Kormányzótanácsnak évente jelentést kell benyújtania tevékenységéről a Képviselőház elnökéhez. A tagot az USA elnöke mozdíthatja el bizonyos feltételek teljesülése esetén. A Kormányzótanács a monetáris politika kialakításáért felelős. Felügyeli és szabályozza a Federal Reserve Bankok, és általában véve az Egyesült Államok bankrendszerének működését.

A Federal Reserve Bankok vegyes státuszúak, amelyben vannak a magáncégekre és a szövetségi állami ügynökségekre jellemző elemek is. Minden tagbankjuknak van a birtokában az adott regionális Federal Reserve Bank nem átruházható részvényeiből, de ezek csak korlátozott ellenőrzési jogokat biztosítanak, a Federal Reserve Bank szervezeti és működési szabályzatát törvény állapítja meg és a tagbankok által nem megváltoztatható.
A Federal Reserve Bankok és a Federal Reserve rendszer tagbankjai felett a Kormányzótanács ellenőrzési jogkörökkel rendelkezik. A tanács hét tagját az USA elnöke nevezi ki és a Szenátus erősíti meg posztján. A tagokat 14 évre választják (kivéve azt az esetet, ha az Elnök elmozdítja a tagot), és mandátumuk általában csak egy ciklusra szólhat. Ha azonban valakit egy tag ki nem töltött mandátumába helyeznek, még egy 14 éves ciklusra kinevezhető.
Ben Shalom Bernanke, a Kormányzótanács elnöke.

A Kormányzótanács jelenlegi (2008 november) tagjai:

Ben Shalom Bernanke, elnök
Donald Kohn, alelnök
Elisabeth A. Duke*
Kevin Warsh
Randall Kroszner*

------

Becsszó, a neveket nem én találtam ki..:P
Sokat nem javított a helyzeten hogy azóta Bernaket bizonyos Yellen asszonyság váltotta...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.02. 20:31:17

@Brumm Brumi: Köszönöm hogy megerősítettél, bár közben egy vastagot zsidóztál!

Mmarci 2017.06.02. 20:40:54

@bircaman szerkesztő maxval: annyiból talán megis, hogy ha neked lenne eszed hozza te is ezt, vagy hasonló dolgokat csinálnál

Pipas 2017.06.02. 22:05:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Buta vagy és tájékozatlan birka."

Az, persze, buta vagyok. Mert te ezt itt most is benyögted. Ezzel tényleg tagadhatatlanul bebizonyítottad, hogy én mennyire nagyon buta vagyok. A FED azért van, hogy az elnök ne tudjon kedvére pénzt nyomtatni. Más országokban, ahol nem ilyen kurtán furcsán magánkézbe van a pénznyomtatás joga az elnökök mindenüt annyi pénzt nyomtatnak, amennyit csak akarnak. Mindenütt. Csak az amcsiknak jutott eszébe, hogy jegybank helyett magánbankok egy csoportját ilyen kitüntetett helyzetbe hozzák és csak náluk van az, hogy az elnök nem tud tetszőleges mennyiségü pénzt nyomtatni.

És én vagyok buta és tájékozatlan.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.03. 07:53:37

@Mmarci:

Minek csinálnék negatív dolgokat? Ez miért lenne jó nekem? Nem vagyok saját magam ellensége.

flea 2017.06.05. 17:53:31

Ez az interjú elég tendenciózus, hallatszik, hogy ahol kibontaná a piacokkal kapcsolatos morális nézeteit, ott mondat közepén is megvágták, amit mond. (De hát CBS, mire számítsunk. "Mint Trump, csak az alázat nélkül", HAHAHAHAHA!! :))

Nagyon világosan beszél, a tőkepiaci viselkedését amorálisnak, nem pedig immorálisnak nevezi. Vagyis nem azt mondja, hogy ott erkölcsileg elítélendő dolgokat csinál, hanem hogy ami ott történik, annak szerinte nincs erkölcsi dimenziója. Ugyanígy, amikor a társadalmi következményekről faggatják, azt mondja, azokkal nem törődik, amikor a pénzpiacokkal foglalkozik (mert szerinte nem is lehet, tenné hozzá valószínűleg, ha a vágó nem vetődött volna közbe a levegővételnél).

Hasonló az érvelése, mint a holokauszttal kapcsolatban: ha nem tenném én, megtenné más, akkor már inkább én járjak jól. De ha szabályoznák, és nem tehetné senki, persze az lenne a legjobb, és akkor én sem tenném.

Ez egy morálisan megkérdőjelezhető alapállás egyébként, nem véletlen, hogy hiába védekeztek ezzel a "parancsra tettem" emberek is a nürnbergi perben. A tény az marad, hogy TE tetted meg, barátom... Ugyanakkor az vesse rá az első követ, aki 14 évesen ki tudott volna állni és a biztos halált választotta volna egy kis önfelmentés helyett. Esetében kicsit nagyobb volt a tét, mint az elkövetők 99,99%-ánál.

Szóval nem, nem szent, meg nem is "jóságos nagybácsi", de ha mérhető lenne, gond nélkül mernék fogadni, hogy összemérve az etikusságát azokéval, akik gonosznak, lelketlennek, stb. nevezik, bőven az átlag fölött lenne az eredménye.

flea 2017.06.05. 17:59:30

@Pipas: nézd, én távolról sem vagyok kifejezetten tájékozott ezügyben, azt viszont történetesen tudom, hogy a briteknél is réges-régóta ez a helyzet, tehát azt a tájékozatlanságom mellett is meg tudom ítélni, hogy az az állításod, miszerint "csak az amcsiknak jutott eszébe", sajnos hülyeség. :)
süti beállítások módosítása