Híres beszédek

Nagy Imre két drámai beszéde

"Csapataink harcban állnak" ... “Sorsomat a nemzet kezébe teszem”

2015. július 12. - beszedek

nagy_imre.jpgNagy Imre november 4-én hajnalban, a szovjet invázió megindulása után mondta el híres rádiószózatát. A "Csapataink harcban állnak" beszéd öt rövid mondatát azóta szinte mindenki megismerte. A miniszterelnök másik, ha lehet még drámaibb beszéde azonban 50 éven át ismeretlen volt a nyilvánosság számára. Nagy Imre miniszterelnök 1958-as perében kétszer szólhatott az utolsó szó jogán. A per anyagát tartalmazó filmfelvételt 1961-ben megsemmisítették, de a hangfelvétel fennmaradt, amit azonban csak 2008-ban hallhatott először a nagyközönség.   

"Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt.

Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

Nagy Imre utolsó rádióüzenetét 1956. november 4-én reggel 5 óra 20 perctől sugározta a Parlamentben berendezett stúdióból a Szabad Kossuth Rádió. A miniszterelnököt a Kádár-rezsim a forradalom leverése után több mint egy évvel, 1958 januárjában állította bíróság elé, de a pert megszakították, és csak fél évvel később zárták le, igaz, akkor viharos gyorsasággal.

A korabeli perrendtartás szerint a vádlottat a bizonyítási eljárás végeztével, az ügyész vádbeszéde után, de még az ügyvédi védőbeszédek és az ítélethirdetés előtt illette meg az utolsó szó joga. Vida Ferenc bíró kioktatása után (“Itt ideológiai előadásokra nincs szükség”) Nagy Imre egy kis füzetből a következőket olvasta fel, megadva a vérbíráknak azt a tiszteltet és emberi hangot, amit tőle szégyenteljes módon megtagadtak:

“Igen tisztelt Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa! Elnök Úr! Bűnperemben sajnálatosan elmaradt a bizonyításkiegészítés és csak a vád tanúit hallgatták meg és a vád bizonyítékait vizsgálták. Szerény véleményem szerint a bűnpernek a bűnösség megállapítása mellett az igazság felderítése is fontos feladata. A bizonyításkiegészítés elmaradása tükröződik a vádiratban is, úgymint a vádbeszédben, amelyek

nem az objektív tények és nem a történelmi igazság szellemében világítják meg tevékenységemet és felelősségemet.

Ezen az általános megállapításomon túl részletekbe én nem kívánok bocsátkozni. Bízom abban, hogy a tisztelt bíróság az ügy és az anyag ismeretében vizsgálja meg az ellenem emelt vádakat és a felelősségemet is és ezt a legjobb lelkiismerete szerint teszi. 

“Igen tisztelt Népbíróság! Igen tisztelt Elnök Úr! Az ügyész úr vádbeszédében reám a legsúlyosabb, tehát a halálbüntetés kiszabását javasolta. Többek között azzal indokolta, hogy a nemzet nem tud elfogadni olyan ítéletet, amely könyörületes lenne.

Sorsomat tehát a nemzet kezébe teszem.

Védőm felszólalása után az utolsó szó jogával elhangzott megjegyzéseimen túl nem kívánok élni, védelmemre semmit felhozni nem kívánok, várom a tisztelt Népbírósági Tanács igazságos ítéletét."

A végső szavak

A halálos ítélet elhangzása után - a perrendtartásnak megfelelően - a bíró ismét megkérdezte az elítélteket, kérnek-e kegyelmet. Ezek Nagy Imre utolsó ismert szavai, mintegy 12 órával kivégzése előtt. (Az utolsó éjszakán írt levelei soha nem kerültek elő.)

"Engedje meg az igen tisztelt Népbírósági Tanács, [hogy] pár szóval indokoljam a kegyelmi kéréssel kapcsolatos álláspontomat. A halálos ítéletet, amelyet rám az igen tisztelt Népbírósági Tanács kirótt, én a magam részéről igazságtalannak tartom, indoklását nem tartom megalapozottnak, és ezért a magam részéről,

bár tudom azt, hogy fellebbezésnek helye nincs, elfogadni nem tudom.

Egyetlen vigaszom ebben a helyzetben az a meggyőződésem, hogy előbb vagy utóbb a magyar nép és a nemzetközi munkásosztály majd felment azok alól a súlyos vádak alól, amelyeknek súlyát most nekem kell viselnem, amelynek következményeként nekem életemet kell áldoznom, de amelyet nekem vállalnom kell.

Úgy érzem, eljön az idő, amikor ezekben a kérdésekben nyugodtabb légkörben, világosabb látókörrel, a tények jobb ismerete alapján igazságot lehet szolgáltatni az én ügyemben is.

Úgy érzem, súlyos tévedés, bírósági tévedés áldozata vagyok. Kegyelmet nem kérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszed.blog.hu/api/trackback/id/tr947621174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.14. 05:37:37

Nem volt tévedés. Nagy valóban elkövette azt, amivel vádolták. Persze annak megítélésen lehet vitázni, hogy ez jó volt-e vagy sem, de a tlny tény marad.

hirtelendi 2015.07.14. 08:06:10

Ugyanmár, dehogy követték el. azt se tudod mit beszélsz, mivel vádolták őket. Egy teljesen klasszkus sztálinista koncepciós per volt.

gmihaly 2015.07.14. 08:29:13

Bircaman! Mit is követett el, Pánszlávkám ?

room_101 2015.07.14. 09:54:49

A kimondatlan átok azért beteljesült. Kádár még halála előtti utolsó hónapokban a pokolra jutott.

bulista 2015.07.14. 10:28:01

@gmihaly: Nem is értem, hogy miért kell reagálni ennek szerencsétlen birkának a böffenéseire - mint Loyolai Ignác és Joszif Sztálin törvénytelen gyerekének - pont elég a maga baja... A jelek szerint a bolgár egészségügy még a magyarnál is mélyebb gödörben van.

kasu 2015.07.14. 10:34:02

A győztesek írják a történelmet. Később, más győztesek átírják.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.07.14. 10:43:58

Na, pont az ilyen koncepciós ítéletek elkerülése érdekében nem szabad soha bevezetni a halálbüntetést. Rettenetes eszköz a mindenkori hatalom kezében a politikai ellenfelekkel való leszámolásra.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.14. 11:03:03

A hóhérokról is essen pár szó:

hu.wikipedia.org/wiki/Apr%C3%B3_Antal
Személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét; 1958. június 17-én ő jelentette be a Parlamentben Nagy Imre és három társa kivégzését, amelyet a „nép jogos elégtételének… az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett.[3] Az MSZMP KB határozata alapján ezen érdemeiért a budapesti Szemlőhegy utcában kiutalták részére a nagypolgári Lovassy-Stürmer orvoscsalád volt villájának nagyobbik lakrészét. A nép körében az 1956 utáni keményvonalas megtorló politikát támogató fellépése miatt vált hírhedtté, a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány másik két vezető személyiségével együtt, mint "Kádár-Apró-Dögei"-t emlegette a pesti közbeszéd.[4]

lifelike 2015.07.14. 12:38:04

nemtom hányunkban lenne meg az a nagyság, hogy nem kér kegyelmet és végig ilyen méltósággal tud beszélni, ennyire el tudja fogadni a sorsát és ilyen tisztán látja, hogy mit hoz a jövő

nagy imre államférfi volt, a mostani politikusok mik?

Bafana 2015.07.14. 13:28:08

Nem kellene ebből az ősbolsevikból szentet gyártani!! Gonosz kommunista volt ő is, a padláslegöprések kegyetlen végrehajtója. Igaz, nem volt zsiráf, de attól még kommunista a legjavából.
A Romanov család kiírtásának egyik résztvevője.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.14. 15:50:01

@Bafana:

Pont ehhez képest mekkora pozitív változás, ami '56-os szerepvállalásához kötődik. (Bár a Romanovok kivégzésénél való segédkezése úgy tudom, hogy nem bizonyított.) Nem csak azt kell vizsgálni, hogy valaki élete egy szakaszában mi volt, hanem azt is, hogy mi lett belőle élete végére.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.14. 15:51:16

@room_101:

Kádár pont akkor halt meg, amikor Nagy Imrét rehabilitálták, na, ez a durva.

Bafana 2015.07.14. 17:29:16

@Mj: Hitlerre sem biztos, hogy úgy kellene emlékeznünk, hogy milyen cukin játszott egy németjuhász kutyával...

4 óra munka 10 óra pihenés 10 óra szorakozás 2015.07.14. 17:41:58

Ilyenkor azert elgonkodom azon , hogy mit is ernek a birosagi iteletek ? Miert kene barmikor, barmilyen birosagi iteletet komolyan venni, elfogadni ?
Ez nem volt mas mint gyilkosag, amit egy birosagon eloadott szinjatekkal hitelesitettek, hogy az emberek ne lazadjanak.
Ki tudna azt megmondani, ha most valakit elitelnek, akarkit akarmiert, az ujsag megirja a tarsadalom is eliteli, hogy 50 ev mulva, az utokor nem fogja felmenteni, es kozonseges aljas gyilkosagnak nyilvanitani a mostani iteletet.
Szoval az ilyen ugyek meg 50-60 ev mulva is alaasnak, megkerdojeleznek barmifele tarsadalmi, birosagi dontest buntetest.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.14. 18:46:32

@Bafana:

Ez a kommentemből kiindulva még logikailag is nagyon rossz analógia, de amúgy semmi gond.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.14. 18:50:49

@4 óra munka 10 óra pihenés 10 óra szorakozás:

Ezért érdemes független bíróságokat működtetni, amelyek berkein belül nem jogi gyorstalpalón betanított ideológiai pártmunkások gyártják a koncepciós perek ítéleteit. Most sem lehet minden bíróra azt mondani, hogy agysebész vagy teljesen objektív, de azért szerencsére ordítóan nagy a mostani meg bármelyik totális diktatúra bíráskodása között a különbség.

Bernik 2015.07.14. 19:51:55

Na, ez se sokáig volt címlapos, kedves bolsIndex!
Bezzeg egy kis USA-gyalázás garantáltan 2-3 napig fenn van.
@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Putyin, a megbízó gazdád helyében egy kopejkát se költenék rád. Dekonspirálod a bolgár KGB-részleget az idióta elszólásaiddal, másrészt lebuktadod Orbán ügynököt.
Hát hogy jön az össze, hogy Nagy Imrét gyalázod, miközben a "magyar" és "nemzeti", meg az állítólagosan "kommunista-ellenes" bolsevik diktátor Orbán bandáját védelmezed?!
Értem én, hogy igazi vörös bolsevikként a "lelked" lényegéből szólsz, amikor valódi magyar nemzeti hősöket gyalázol, de még a leghülyébb birkák is észbekapnak, ha a fröcsögéseidet rendszeresen olvassák és összevetik.

Rudi Kató 2015.10.13. 06:35:44

A padlás lesöprő behajtó Magyar gyűlölő moszkovita patkánynak semmi köze nem volt az 56-os forradalomhoz csak kullogott az események után! Nevetséges és egyben szánalmas ahogy forradalmárt akarnak belőle utólag faragni a közönséges népirtóból!

Erdelyi Klara 2015.11.04. 13:23:56

Egyetlen egy embert sem lehet az élete részeseményei alapján hitelesen megítélni. véleményem szerint az a döntö mindenkor, hogy valaki honnan indult és élete végére hová ért el. Lehet hogy Nagy Imre élete során sok vargabetüt írt le, de amikor kellett, helyén volt a szíve, az ország, a nemzet érdekeiben lépett fel - és ezért képes volt meg is halni, mert nem kért a lehetöségére álló kegyelemböl sem. Ilyet csak az képes megtenni, aki tudja, szentül meg van gyözödve az igazában, az igazságban. Sokan itt is kiragadnak az életéböl néhßny momentumot, és annak alapján mérlegelik a tetteit. De ha az életmünek a végét nézzük, én azt gondolom, hogy Nagy Imre igaz emberként halt meg - még ha korábban nem is állt mindig a jó helyen.... De az vesse rá az elsö követ, aki születésétöl fogva mindig makulátlan életet élt, sosem változott meg, és mindig a helyes uton járt, semmire a korábbi életéböl nem mondaná azt, hogy "most igy utólag megitélve másképp, máshogy csinálná" ....Azt hiszem nem sok kö esne most Nagy Imrére - csak ezen az alapon is ....
süti beállítások módosítása